Hur Räknar man Poäng i Padel? Komplett Guide

Padel

Välkommen till den kompletta guiden om poängräkning i padel! Padel, en snabbt växande racketsport som kombinerar element från tennis och squash, har tagit världen med storm. Dess unika karaktär och sociala aspekt gör den till en rolig och tillgänglig sport för människor i alla åldrar. Men precis som med alla sporter är det viktigt att förstå reglerna för att kunna njuta av spelet till fullo och utmana sig själv på banan.

Regelverket för poängräkning i padel

När du kliver in på padelbanan är det viktigt att ha koll på poängräkningssystemet för att hålla reda på hur matchen utvecklas och vem som leder. Padel använder sig av ett poängsystem som kan verka förvirrande för de ovana, men oroa dig inte – vi kommer att reda ut det här steg för steg.

Poängräkningen i padel fungerar på ett annorlunda sätt än i många andra racketsporter, till exempel tennis. Istället för det traditionella 15-30-40-systemet, använder padel det som kallas ”Punto” (punkt) och ”Juego” (game).

I padel kan du bara göra poäng när du har serven, precis som i tennis. Matchen inleds alltid med att ett av lagen servar. Servern står bakom sin egen servicelinje, och bollen ska studsa en gång på marken innan den slås över nätet och landar i motståndarnas servicefält.

Om servern och hans/hennes partner vinner det första poängen, kallas det ”15”. Om de vinner det andra poängen, blir det ”30”. Vinner de även det tredje poängen, så står det ”40”. Och här kommer det lite annorlunda: Om de vinner ytterligare ett poäng, leder de spelet och säger högt ”Juego” för att indikera att de har vunnit game.

Men var inte för snabb att fira ännu! Padel använder sig nämligen av ett system med ”No-Ad”, vilket innebär att om ställningen blir 40-40 (alltså ”40 lika”), så spelas det ett avgörande poäng som kallas ”Punto de Oro” (Golden Point). Det lag som vinner detta poäng får fördelen och därmed spelet. Om det serverande laget vinner poängen, säger de ”Ventaja servidor” (Serverns fördel), medan motståndarlaget säger ”Ventaja receptor” (Mottagarens fördel) om de vinner poängen. Laget som har fördelen behöver bara vinna nästa poäng för att vinna spelet. Om de förlorar poängen blir det återigen ”40 lika” och en ny ”Punto de Oro” spelas.

Detta ”No-Ad” -system gör poängräkningen intensiv och spännande, eftersom ett enda poäng kan avgöra vem som vinner spelet! Men kom ihåg att poängen alltid ska sägas högt för att förtydliga ställningen för alla på banan och publiken.

Nu när du har en grundläggande förståelse för poängräkningssystemet i padel, är du redo att utmana dina vänner i detta spännande spel och njuta av en aktiv och underhållande tid på padelbanan!

Skillnader mellan poängräkning i padel och tennis

När vi stiger in i världen av racketsporter, möts vi av olika poängräkningssystem som präglar varje spel med sin egen unika charm. Padel och tennis är inget undantag, och trots deras likheter finns det också tydliga skillnader i hur poängen räknas i de båda sporterna.

Poängsystemet:

Tennis är känt för sitt traditionella poängsystem med ”15-30-40-game”. För varje vunnen poäng ökar spelarens poäng med 15, tills de når 40. Efter att ett lag har nått 40 och vunnit ytterligare en poäng, vinner de spelet. Om det blir ”40 lika” spelas en avgörande poäng för att avgöra vem som tar hem spelet.

Padel har ett enklare poängsystem baserat på ”Punto” (punkt) och ”Juego” (game). Varje vunnen poäng räknas som ”15-30-40”, precis som i tennis. Skillnaden kommer in vid det fjärde poängvinsten. Istället för att säga ”game” vid 40-40-ställningen, spelas ett avgörande ”Punto de Oro” (Golden Point) för att avgöra vinnaren av spelet.

Fördelen:

I tennis finns begreppet ”Advantage” (fördel), vilket uppstår när ställningen är ”40 lika”. Om det serverande laget vinner nästa poäng får de fördelen, och om de även vinner den efterföljande poängen vinner de spelet. Om det icke-serverande laget vinner nästa poäng återgår ställningen till ”40 lika”.

I padel finns det ingen ”Advantage” (fördel) efter att ställningen nått 40-40. Istället spelas ”Punto de Oro”, där det serverande laget har fördelen. Vinnaren av detta poäng vinner spelet direkt, utan att behöva uppnå någon ytterligare fördel.

Antal servar:

I tennis får varje spelare två chanser att serva, först från den högra sidan av banan och sedan från den vänstra. Under ett tennisgame alternerar spelarna sina servar.

I padel däremot, har varje spelare endast en chans att serva, och servicen måste utföras från den högra sidan av banan. När poängen vunnits övergår serveringen till motståndarna, och de alternerar inte mellan höger och vänster sida som i tennis.

Genom att förstå dessa skillnader mellan poängräkningssystemen i padel och tennis kan du bättre uppskatta de unika aspekterna av varje sport. Båda spelen erbjuder sina egna spännande utmaningar och strategier, och det är detta som gör dem så älskade och populära bland idrottsentusiaster världen över. Så nästa gång du går ut på padelbanan eller tennisbanan, kommer du vara redo att räkna poängen med självsäkerhet och njuta av spelet till fullo!

Strategier för att maximera poäng i padel

När du väl står på padelbanan med racketen i handen och bollen redo att serveras, är det inte bara kraft och teknik som spelar roll. För att maximera dina poäng och bli en framgångsrik padelspelare krävs det också smarta strategier och taktik. Här är några tips som kan hjälpa dig att ta ditt spel till nästa nivå:

 1. Positionering på banan: Padel är en lagsport, och det är avgörande att du och din partner har en bra samarbetsförmåga och förstår er positionering på banan. Kommunikation är nyckeln här! Genom att kommunicera med din partner kan ni undvika att lämna stora öppningar på banan som motståndarna kan utnyttja. En vanlig taktik är att ha en spelare vid nätet (nätspelaren) och en vid bakre linjen (bakspelaren). Nätspelaren fokuserar på att vara aggressiv och försöker volleya bollen eller göra närmanden mot nätet för att pressa motståndarna, medan bakspelaren har en mer defensiv roll och försöker bibehålla en stabil position för att täcka större delen av banan.
 2. Variation av slag: Genom att behärska olika slagtekniker kan du förvirra motståndarna och skapa överraskningsmoment i spelet. I padel finns det olika slag som forehand och backhand, men det finns också ”vända slag” (bandeja) och ”smash” (remate) som kan vara väldigt effektiva vid rätt tillfälle. Att växla mellan olika slag och använda dem vid passande tidpunkter gör dig mindre förutsägbar och ger dig fördelar i spelet.
 3. Lobbar och drop shots: Lobbar är höga bollar som lyfts över motståndarnas huvuden och bak i banan, medan drop shots är korta, mjuka bollar som placeras nära nätet. Båda dessa slag kan vara kraftfulla vapen i din taktiska arsenal. Genom att använda lobbar kan du tvinga motståndarna att röra sig bakåt på banan och skapa öppningar för angrepp, medan välplacerade drop shots kan överraska dem och tvinga dem att ta sig fram till nätet snabbt. Att variera höjden och hastigheten på dina bollar gör det svårt för motståndarna att hitta en bekväm position på banan.
 4. Utnyttja banans ytor: Padelbanan är uppdelad i olika zoner, och det är viktigt att du förstår hur du kan utnyttja dessa områden till din fördel. Att använda sidoväggarna för att skapa vinklar och placera bollen svårt för motståndarna kan ge dig övertaget i spelet. Dessutom kan du använda bakväggen för att lura motståndarna med ”glasväggar”, där bollen studsar oväntat och skapar förvirring.
 5. Mentalt fokus: Padel är inte bara en fysiskt krävande sport, det är också en mental utmaning. Att ha ett starkt mentalt fokus och en positiv inställning kan göra stor skillnad i ditt spel. Att bibehålla lugn och koncentration även när det är jämnt och pressat kan hjälpa dig att fatta bättre beslut och hantera motståndets anfall.

Genom att integrera dessa strategier och taktiker i ditt spel kan du förbättra din prestation på padelbanan och ha ännu roligare när du spelar. Kom ihåg att padel är en sport som gynnar både skicklighet och taktiskt tänkande, så experimentera med olika metoder och hitta din egen unika spelstil som passar dig bäst!

Vanliga misstag och utmaningar med poängräkning

Även om poängräkning i padel kan verka enkel och rakt fram, finns det några vanliga misstag och utmaningar som spelare kan stöta på under en match. Att vara medveten om dessa fallgropar kan hjälpa dig att undvika dem och hålla poängräkningen korrekt och smidig. Här är några av de vanligaste misstagen och utmaningarna som spelare kan möta:

 1. Glömma att annonsera poängen: I en het och intensiv padelmatch kan det vara lätt att glömma att annonsera poängen högt och tydligt efter varje vunnen poäng. Detta kan leda till förvirring, speciellt för motståndarna och eventuellt även för domaren om det finns en. För att undvika detta, var noga med att alltid säga poängen högt och klart innan nästa serv.
 2. Förväxla poängställningen: Ibland kan spelare felaktigt räkna poängen och förväxla 15-poäng med 30-poäng eller 40-poäng med spelet. Detta kan leda till felaktiga ställningar och skapa onödig förvirring på banan. För att förhindra detta, ta en extra sekund efter varje vunnen poäng för att bekräfta poängställningen innan du fortsätter med spelet.
 3. Missförstå reglerna om fördel vid ”40 lika”: Poängräkningen vid ”40 lika” kan vara förvirrande för nybörjare och även för vana spelare. Det är viktigt att förstå att det inte längre sägs ”40-40” utan istället spelas ett avgörande ”Punto de Oro” (Golden Point) för att avgöra spelet. Att inte förstå detta kan leda till felaktiga påståenden om vem som har fördelen i spelet och därmed skapa förvirring på banan.
 4. Svårigheter med domslut: Om det inte finns en officiell domare på banan kan det uppstå tvister om en boll var inne eller ute, om en spelare rörde vid nätet under spelet, eller om ett slag var rättvist eller inte. Att hantera sådana situationer på ett moget sätt är viktigt för att undvika onödig konflikt och hålla fokus på spelet.
 5. Stress och nervositet: Stress och nervositet kan påverka spelarens koncentration och förmåga att räkna poäng korrekt. Det är inte ovanligt att känna sig nervös under en tävlingsmatch, men att försöka behålla lugnet och fokusera på spelet är avgörande för att undvika misstag i poängräkningen.

Genom att vara medveten om dessa vanliga misstag och utmaningar kan du undvika dem och förbättra ditt spel på padelbanan. Kommunikation, koncentration och förståelse för reglerna är nyckeln till en korrekt och smidig poängräkning, vilket i sin tur bidrar till en mer njutbar och fairplay-betonad upplevelse för alla inblandade. Och kom ihåg, det är inte bara poängen som räknas, utan även glädjen och kamratskapet som padel ger!

By Adam Andersson

Adam Andersson, en hängiven padelspelare och entreprenör, är den drivande kraften bakom Life Padel. Med ett brinnande intresse för sporten och en önskan att sprida glädjen i padel till fler människor, bestämde sig Adam för att skapa detta omfattande plattform. Med åren av erfarenhet och dedikation till padel har Adam samlat på sig en enorm mängd kunskap om utrustning, träningsrutiner, regler och allt som rör padel.

Lämna ett svar

Läs också

 • Var kommer Sporten Padel ifrån? Komplett Guide

 • Var får man Stå när man Servar i Padel? Förklarat!

 • Vem Servar Efter Tiebreak i Padel?